Meny_6465

Helt rå på ferskvarer

Norges ledende supermarkedkjede Meny har 70 lærlinger. En av dem er butikkslakterlærling Line Therese Carolan, som blir opplært av en av de få utvalgte som har kommet gjennom nåløyet til Menylauget.

Menylauget består av 18 Meny-ansatte som har en spesiell lidenskap for mat og verdifull dybdekunnskap. Meny har samlet dem i et eget laug for å kunne gi kundene den beste kvaliteten og matopplevelsen i butikk. Ferskvaredisken i Borre bærer preg av det. Ferskvaresjef Anita Svendsen og lærlingen Line Therese kan vise frem en disk som bugner av fristelser.

Hvorfor er butikkslakterfaget så viktig innen dagligvare?

–Fordi du skal få det du vil ha når du kommer hit, svarer Anita Svendsen kontant. Kundene skal komme til oss og få høy kvalitet og svar på det de lurer på. Butikkslakterfaget omfatter hele ferskvareavdelingen med fisk, ost, kjøtt og ferdigmat. Det er viktig å ta vare på dette faget. Ellers vil resultatet bli ferskvareavdelinger betjent av ufaglærte mennesker som ikke har den kompetansen kundene etterspør, sier hun.

 

Må brenne for faget

Hva legger du vekt på ved valg av lærlinger?

–De må være engasjert og brenne for faget. Og så er det viktig at det ikke har vært for mye fravær på skolen. Line Therese var et klart valg. Hun jobbet deltid for oss mens hun gikk på skolen, og da hun sa at hun kunne tenke seg å ta læretiden sin her, var det ikke noe å lure på, sier hun.

Line Therese tok første året på restaurant og matfag, og andre året på matfag på videregående skole i Tønsberg, før hun begynte som lærling i Meny. Nå er hun i gang med sitt andre år som butikkslakterlærling, og synes det er veldig gøy å lære av en som virkelig kan og liker det hun holder på med. Ferskvaresjef Anita har både fagbrev som kokk og svennebrev som butikkslakter, og er med i Menylauget, hvor hun er med på å utvikle og kvalitetssikre produkter og konsepter.

Det er en veileder fra KOM (Kurs- og opplæringskontor for mat og salgsfagene) som følger opp at Line Therese får den teoretiske opplæringen hun trenger i forhold til kompetansemålene i læreplanen. Veilederen gir henne oppgaver og følger henne opp. Men av og til avlaster han Anita også i den praktiske opplæringen.

 

Opplæringskontoret gjør det enkelt å ha lærling

–En gang jeg hadde det for travelt til å vise Line Therese hvordan kjøttet skulle skjæres, kom han for å vise henne det. Han er en god avlastning og gjør det enkelt å ha lærling. Når det er sagt, må jeg si at Therese er veldig flink og selvgående, sier hun. Dessuten har hun godt håndlag med kniven, og det er viktig for en butikkslakter.

Line Therese har mye ansvar selv om hun er lærling. Noen dager legger hun opp kjøttdisken, andre dager fiskedisken eller delikatessedisken. Hun har ansvar for å bestille varer, og hver tredje lørdag har hun ansvar for hele ferskvareavdelingen.

–Jeg trives med alt – hele opplevelsen ved å jobbe på Meny. Ingen dager er like og jeg møter forskjellige kunder. Ekstra moro er det å få positive tilbakemeldinger fra fornøyde kunder, som for eksempel når jeg har pyntet koldtbord. Da får jeg brukt kreativiteten min, for ingen koldtbord skal være like, sier hun.

 

Lærlinger får en til å reflektere

Meny-butikken i Borre har også to butikkfaglærlinger. Både Line Therese og de to andre lærlingene lærer jo mye av dere, hva lærer dere av dem?

–Vi blir jo tvunget til å tenke over det vi gjør, slik at vi lærer dem å gjøre ting riktig. Vi lærer også å holde våre egne kunnskaper levende. Jeg må jo vise Line Therese hvordan hun skal skjære og partere, for eksempel. Lærlingene stiller også spørsmål, noe som får en til å reflektere over hva og hvordan man selv gjør ting, sier Anita.

 

Skal lære å bli rå på å selge også

Nå er det mer øving med kniven som skal til for Line Therese. Hun skal delta i NM i kjøttfag og det betyr at kniven må brukes også på fritiden for å kunne delta i den skarpe konkurransen.

–Jeg gruer meg litt til å konkurrere, men gleder meg til selve opplevelsen av å være en del av NM, sier hun.

Planen for fremtiden er klar. Line Therese vil jobbe som butikkslakter og håper på fast jobb i ferskvareavdelingen til Meny i Borre. Kanskje bygger hun på utdanningen og tar fagbrev som fiskehandler i tillegg. Men først er det biff som står på menyen. Meny har biffkampanje og Anita har planlagt Cowboyshow i butikken.

–Line Therese skal selvfølgelig også være med. Hun er rå med kniven, og nå skal hun lære seg å bli rå på å selge også, sier Anita.